Holistisch tekenen

Holistisch tekenen - Spelen met vorm en kleur Evelien_sVia holistisch tekenen stimuleer je de creativiteit door het aanspreken van je lichaam, verstand en gevoel.

Het doel is om je bewust te worden van jezelf. Je leert vrijer denken, je wordt meer lichaamsbewust en je leert je gevoelens beter uitdrukken. Hierdoor ontstaat meer zelfvertrouwen.

Aan de hand van verschillende thema’s en oefeningen gaan we spelen met vorm en kleur. Door lichaamsbeweging toe te voegen wordt de lichaamsintelligentie geprikkeld, de motoriek gestimuleerd en de coördinatie ontwikkeld. Dit dient als ondersteuning voor het verwerken van de tekenervaring. Je gaat eerst voelen en ervaren in je lichaam welke betekenis deze beweging heeft, voordat het kan worden omgezet in een tekening. Daarna wordt er gekleurd en geschilderd, met als einddoel aandacht voor het tekenproces. Het beeld dat tijdens dit proces ontstaat, geeft de mogelijkheid tot het bespreken van ervaringen en inzichten. Door de terugkoppeling naar het lichaam en het dagelijks leven, word je je bewuster van de onderlinge samenhang en ben je meer in staat je leven vorm te geven.

Voor deze tekenlessen is geen tekenervaring nodig. Je leert spelenderwijs je tekenvaardigheden ontwikkelen. Door jezelf ruimte en aandacht te geven tijdens het tekenproces, leer je jezelf beter kennen. Het maakt je bewust, geeft inzichten, zelfvertrouwen en innerlijke kracht.

Iets over lichaamswerk  

Lichaamswerk is erop gericht om mensen in contact te brengen met hun oorspronkelijke levensenergie, authenticiteit en kwaliteiten. Ons lichaam vormt hierbij een bron van energie en wijsheid. Door te leren luisteren naar het lichaam worden we ons bewust van spanningen, gevoelens en onderliggende behoeften en verborgen patronen. Als de onderdrukte spanning of emotie wordt geuit, kan de energie weer vrijer stromen.

Tekenen met kinderen

Tekenen helpt het kind om onverwerkte indrukken te verteren. Door hierover te laten tekenen en vervolgens in gesprek te komen met de tekening, help je het kind te ontladen en te accepteren dat dingen gebeuren en wij er iets mee kunnen. Tekenen wordt dan “iets doen”. Stilstaan bij de feiten, aandacht geven aan verlies, pijn, verdriet, onmacht enz., maar ook aan vreugde gehoor geven, zodat het tekenen de mooie herinnering vast kan leggen.

Ieder kind tekent om zich uit te drukken, zich te manifesteren, een spoor van zichzelf na te laten, een stevige identiteit te ontwikkelen en om een eigen belevingswereld te creëren.

Door te tekenen kan het kind aan veel behoeftes invulling geven.